Translate

16 Mart 2015 Pazartesi

Tefenni Tarım Bitkileri ( Haşhaş Zararlıları ve Hastalıkları Mücadelesi)




ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK ÖNEMİ

 Yabancı otlar, tür ve yoğunluğuna bağlı olarak haşhaş tarlalarında değişik oranlarda zarara neden olmaktadır. Yabancı otlar haşhaş bitkisiyle su, ışık, mineral besin maddeleri, havalanma ve yetişme alanı yönünden rekabete girerler. Bunun sonucunda ürünün kalite ve kantitesi düşmektedir. Ayrıca bazı hastalık ve zararlılarında konukçusudurlar. Haşhaş tek yıllık bir kültür bitkisidir. Yazlık ve kışlık olarak yetiştiriciliği yapılan haşhaşın ülkemizde çoğunlukla ekim ayında kışlık olarak ekimi yapılmaktadır. Çeşit özellikleri ve çevre koşullarına göre, boyu 80–165 cm arasında değişen haşhaşta verimi etkileyen faktörlerden biriside yabancı otlardır. Tohumunda %44–54 oranında yağ olan haşhaş bitkisinden çeşitli şekillerde faydalanılır. Haşhaş yağı aynı zamanda sabun, deri ve boya endüstrisinde kullanılmaktadır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspesi besin değeri yüksek bir hayvan yemidir. Haşhaş sapları yakacak olarak değerlendirilir ve bir dekardan 100–600 kg sap elde edilebilir. Haşhaş kapsüllerinde bulunan yirmi kadar alkaloid tıpta birçok ilacın hazırlanmasında kullanılmaktadır. 

MÜCADELESİ 
Kültürel Önlemler 

Haşhaş tarımında seyreltme ve 1. çapa, sonra 2. çapa ve boğaz doldurma işlemi ile yabancı otlara karşı %96–98 oranında etki saptanmıştır. Bu nedenle haşhaş tarımında haşhaşların gelişmesi yönünden seyreltme ve çapa gereklidir. Yabancı otların çoğalma ve yayılmalarında ve bunların mücadelesinde karşılaşılan güçlükler dikkate alındığında bazı koruyucu önlemlere gidilmesinde fayda vardır. Temiz tohumluk itki Hastalıkları Zirai Mücadele Teknik Talimatları 29 Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı kullanmak, münavebe yapmak ve tarla kenarındaki yabancı otları tohum bağlamadan imha etmek gerekir. 

 Kimyasal Mücadele 
 İlaçlama Zamanı 

Ekim öncesi ilaçlama: Ekimden önce toprağa uygulanır ve toprak 5–6 cm derinlikte karıştırılır. Çıkış öncesi ilaçlama: Tohum ekildikten sonra henüz çimlenme olmadan toprak yüzüne uygulama yapılır. Çıkış sonrası ilaçlama: Haşhaş ve yabancı otlar toprak üstüne çıktıktan sonra uygulanır. 
Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri ve Dozları
 Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri tavsiyesine uygun olarak kullanılır. 
 Kullanılacak Alet ve Makineler 
Yabancı ot mücadelesi, sırt pülverizatörü (Mekanik, Motorlu) veya Hidrolik tarla pülverizatörü kullanılarak yapılmalıdır. 
 İlaçlama Tekniği 
Yabancı ot mücadelesinde istenilen sonuca ulaşabilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Ekimden önce önerilen herbisitler toprağa uygulanıp diskaro ve tırmık yardımı ile toprağın 5– 6 cm derinliğine kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra haşhaş ekimi yapılmalıdır. Çıkış öncesi kullanılan herbisitlerde toprağın iyi sürülmesine ve keseksiz olmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama toprak tavında iken yapılmalıdır. Çıkış sonrası kullanılan herbisitler; yabancı otlar ve haşhaş çıktıktan sonra erken gelişme dönemlerinde uygulanır. Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana yeknesak bir şekilde atılmasına dikkat edilmelidir. Bunun içinde kullanılacak aletlerle önceden bir kalibrasyon yapılması şarttır. İlaçlama anında hava sıcaklığının 8–25 oC arasında olmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama sırasında rüzgâr 16 km/saat hızını aşmamalıdır. Genellikle sakin havalarda ilaçlama yapılmalıdır

4 yorum:

  1. Haşhaş ve yabani otlar çıktıktan sonra hangi ilacı atıp oyları kuruyabiliriz ve haşhaşa zarar vermeyiz

    YanıtlaSil
  2. Haşhaş yeni cıkmaya başladığında ilaç atılır mı

    YanıtlaSil
  3. Dört rozet olduktan sonra atılabilir

    YanıtlaSil