Translate

16 Mart 2015 Pazartesi

Tefenni Tarım Bitkileri ( Anason Zararlıları ve Hastalıkları Mücadelesi)




YABANCI OT MÜCADELESİ
Anasonda bakım önemli bir yer tutmaktadır. Mücadele yapılmaması halinde %10 ürün kaybı oluşmaktadır. Yurdumuzda en çok anason üretildiği Antalya-Denizli-Burdur ve İzmir yörelerinde ekim büyük oranda serpme olarak yapılmaktadır. Bu gibi yerlerde yabani otlarla elle mücadele etme zorunluluğu vardır. Sıraya ekim yapılan alanlarda vegetasyon döneminde 2-3 defa çapa yapılması gerekmektedir. Ayrıca kimyasal yöntemden de yararlanılmaktadır.
 Etkili madde        Formülasyon       Dozu(dekara) 
Linuron 40 g/l                SC                  150-175 ml

ÇİĞ
Çiğ  geceleri anasonun can kurtaranı olup, sabah güneşinde ise baş düşmanı olmaktadır. Anason çiçekleri tek yaprakcıklı olduğunda  çiğ zararı oranı %30-70 arasında olmaktadır. İzmir yöresinde çiğ  için urgan geçirilmektedir. Bu iş oldukça zor ve zahmetlidir. Ayrıca  çiğle mücadelede  sırt atomizörleri kullanılmaktadır. Güneş doğmadan sırt atomizörün havasını açarak anasonlara rüzgar verip çiğ atılmaktadır.

HASTALIK VE ZARARLILAR  
Yöremizde üreticilerimizin en fazla karşılaştığı hastalık ve zararlılar; Yaprak Leke Hastalığı, Külleme, Anason güvesi, Yaprak biti ve Anasonlarda kesici kurt(Agrotis)'tur. Hastalık ve zararlıların etkinliğini en alt seviyeye indirmek için gerekli tedbirler alınmalı, organik yetiştiricilikte kullanılan teknik ve yöntemler (seyrek dikim, damla sulama vb.) kullanılmalıdır. Hastalık ve zararlılarla mücadele ise yönetmeliğin izin verdiği doğrultuda yapılır. Anasonun fazla hastalık zararlısı olmamakla beraber, yetiştiriciliğin yapıldığı yıldaki iklim koşullarına ve üst üste anason ekilmesine bağlı olarak halk arasında mantar hastalığı olarak bilinen Macrophimina phaseoli ve anason güvesi zararı görülebilir. ZARARLILAR: 1-Anason Güvesi:Zararı larvalar meydana getirir. Yaprak, çiçek ve tomurcukları yer, yapraklarda küçük delikler açarlar. Yaprak zarının altında galeriler meydana getirir. Ağ örerek henüz oluşmakta olan çiçekleri ve olgunlaşmak üzere olan tohumları yiyerek  verimin oldukça azalmasına sebep olurlar. Kültürel Önlemler:  Tarla temizliğine önem verilmeli,kıştan bahara çıkarken tarla otlu bırakılmamalı ve tarladaki bitki artıkları yok edilmelidir.  Zararlıların biyolojisi dikkate alınarak meydana gelebilecek zararı azaltabilme veya elimine edebilmesi bakımından erken ekim yapılmasına dikkat edilmelidir.
2-Anasonda Yaprak Bitleri
Yöresel adı kapya ve ballıbasıra olan yaprak bitleri bitkinin öz suyunu emerler. Yaprakların kıvrılmasına, sararmasına, çiçek ve meyvelerin  anormal olmasına neden olurlar. Çiçeklenme 
Kültürel Önlemler : Sonbaharda tarlada bulunan bitki artıkları ile tarla içinde ve kenarındaki yabancı otlar yok edilmelidir. 
HASTALIKLAR:
 1-ANASONDA ÇÖKERTEN
Nemli havalarda tarlanın su tutan kısımlarında genç fidelerin yer yer sararması ile kendini gösterir. Hastalığın ilerlemesi sonucu sararan genç fideler kurur ve ölür. Yer yer boşalmış sahalar meydana gelir. Hasta bitki topraktan çekildiğinde kök boğazından aşağı kısmının iplik gibi incelmiş ve esmerleşmiş olduğu görülür. Toprak kaynaklı olan  bu hastalık etmenleri ülkemizde çok yaygındır.
Kültürel önlemler:  Toprağı kuru tutarak hastalık etmenlerinin çoğalmasına engel olan hububatla ekim nöbeti yapılmalıdır.  Toprağın rutubetini gideren ve havalandıran iyi bir toprak işlemesi yapılmalıdır.  Ekim toprak ve hava ısındıktan sonra ve tohumlar fazla derine gitmeyecek şekilde yapılmalıdır.  Sık ekimden kaçınmalıdır  Hasta fideler sökülüp atılmalıdır.
2-ANASON YAPRAK LEKESİ HASTALIĞI
 Etmen, anasonun yaprak ve diğer yeşil kısımlarında açık kahverenginde stroma oluşturur. Buradan çıkan konidioforlar tek hücrelidir, konidiosporlar 1-4 bölmeli (ekseriya 3 hücreli) ve uzundur. İlk bulaşmalar askosporlar tarafından, sekonder bulaşmalar  ise konidiosporlar ile olur ve esas önemli olan bu bulaşmalardır. İnkübasyon süresi rutubete göre değişmekle birlikte, 21-22°C deki sıcaklıklarda oldukça kısadır. İlk bulaşmalar genellikle sıcaklığın düşük olduğu mayıs ve haziran aylarında olur. Etmen, tohum ve hastalıklı bitki artıklarında kışı geçirir.
Hastalık genellikle bitkiler 15-20 cm boyunda iken yaprak lekesi şeklinde görülür. Anason bitkisinin yapraklarında yuvarlak kül renginde esmer lekeler oluşur ve bu lekeler zamanla tüm yaprağı kaplar. Hastalığın daha ileri durumunda yapraklarda d ö k ü l m e , ç i ç e k l e r d e k u r u m a v e meyvelerde siyahlaşma görülür. Rutubetli geçen yıllarda hastalık, verim ve kalitede önemli azalmalara yol açmaktadır.
Kültürel Önlemler 
- Sağlıklı tohumluk kullanılmalıdır. - Hastalıklı bitki artıkları toplanıp yok edilmelidir. - Erken ekim yapılmalıdır. - Ekim nöbeti yapılmalıdır. - Sulama gece yapılmalıdır. 
Kimyasal Mücadele 
İlaçlama sabah serinliğinde, rüzgârsız ve yağışsız havalarda yapılmalı ve bitkinin tüm yüzeyi ilaçlanmalıdır. Hastalık bölgede görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlamalara çiçeklenme başlangıcına kadar 14 günlük aralıklarla devam edilmelidir. İlaçlar çiçeklerde yakma yapabileceğinden çiçeklenme devresinde bitkilere ilaç uygulaması yapılmaması gerekmektedir.
Etkili madde                         Formülasyon              Dozu(100 l suya)
 Bakır Oksiklorür %50 (mbe)     WP-WG                                 300 gr
 Manep %80                                 WP                                      200 gr 
Propineb %70                               WP                                     200 gr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder